NABOŻEŃSTWO MAJOWE Z KAPUŚNIACZKIEM
Otrzymywane od kilku miesięcy dary żywnościowe z marketu umożliwiły prowadzenie zajęć kulinarnych, a dla mieszkańców DPS są źródłem dodatkowych posiłków. Komponowanie potraw w oparciu o aktualnie posiadane surowce wymaga sporo pomysłowości, ale cechą dobrej kuchni jest wykorzystywanie tego, czym się dysponuje i to w taki sposób, aby efekt końcowy był smaczny i zachęcająco podany.
Na zajęciach kulinarnych w dniu 13 maja 2021 mieszkańcy Domu przygotowali kapuśniak z młodej kapusty z dodatkiem świeżych pomidorów i papryki. Duszone, a potem ugotowane do miękkości mięsko i pokrojona w kostkę kiełbasa to pożądany dodatek do warzyw. Bogactwo składników i świeżych ziół doniczkowych sprawiły, że po nabożeństwie majowym "degustatorzy" nawet chleba nie potrzebowali, by zajadać się tą tradycyjną wiosenną potrawą.
Nabożeństwo majowe z kapuśniaczkiem
Zdjęcia prezentują podawanie posiłku podczas pikniku oraz spożywanie przez mieszkańców Domu